В депресия ли сте? - Тест

Може да проверите дали сте в депресивно състояние или застрашени от него с помощта на кратък тест, разработен от френско-американски психиатри, като отговорите с "да" или "не" на следните въпроси:

1. През последния месец имало ли е период от време, през който сте се чувствали "под нулата" почти всеки ден в продължение на 15 и повече дни?
2. През този месец загубили ли сте интерес (удоволствие) към неща, които са ви харесвали много преди, и това също се случва почти всеки ден?

Ако отговорът ви и на двата въпроса е "не", нямате основание за тревога и безпокойство. Но ако на единия или на двата въпроса сте поставили "да", отговорете още на 7 въпроса:

1. Има ли сериозна промяна в апетита ви, напълнели ли сте (или отслабнали) без специална диета с повече или по-малко от 5 кг?
2. Имате ли проблеми със съня?
3. Чувствате ли се непрекъснато уморени, без енергия и желание за работа и секс?
4. Усещате ли неспокойствие и желание да не стоите на едно място почти всеки ден?
5. Смятате ли, че сте непълноценни и виновни за нещо?
6. Трудно ли се концентрирате и разсъждаване?
7. Имате ли усещане за безмисленост в живота?

Внимание! Ако сте отговорили с "да" поне на 3 въпроса, не се колебайте (няма нищо срамно) да потърсите консултация с психиатър. Колкото по-рано, толкова по-добре! Упоритата депресия се лекува с антидепресанти.
Наблюдавайте поведението на децата и юношите. Те също не са пощадени. Най-честите пациенти на психиатричните клиники са деца на 10-12-годишна възраст, но заболяването може да се появи още към третата година.
Онлайн издание за красота и стил

Управлявай Настроението Си!


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...