Управлявай Настроението!


Има такива дни, седмици и дори месеци, когато отчайващо не достигат светлина и топлина. Сезонната депресия, наричана образно от специалистите "душевна настинка", започва с усещането за вътрешно зъзненее и дискомфорт - сякаш са дръпнали шалтера на електричеството в душата ти. Управлявай настроението си, за да не започне да те упралвява то, е казал римският мислител Хораций. Ние сме твърдо "ЗА" !

Вирусът на тъгата

Емоционалният спад идва с първите есенни дъждове. Изпитва го практически всеки един от нас. Причината за сезонното понижаване на настроението е доказана - намаляващият светъл отрязък от денонощието за сметка на нарастващите студ и мрак. В условията на глад за светлина човешкият мозък не успява да израмботи достатъчни количества от хормона серотонин, който регулира емоционалния тонус и биоритмите на организма. А от тях зависят работоспособността, издържливостта, сънят и доброто самочувствие.
Униването е безполезна загуба на време. Знаем, че не можете да си го позволите и затова ви предлагаме 10 изпитани рецепти за добро настроение - винаги и напук на мрачния сезон!

В Депресия Ли Сте? - Тест

Яжте плодовете на радостта

Лошото настроение изтощава психиката, а плодовете в слънчеви оттенъци - жълто, червено, яркооранжево, я зареждат и подхранват мозъка с глюкоза, витамини и магнезий. Преди да похапнете портокал, банан или ябълка, полюбувайте им се: това също повишава настроението!

Добавете повече ярки цветове в ежедневието си

При това не само в дрехите и аксесоарите, а и в интериора. Не пестете от електричество и подбирайте правилно осветлението. Лампите, разпръскващи мъртвобяла, синкава или зеленикава светлина предизвикват подсъзнателно дразнение. Изкуствената светлина трябва да бъде мека и в топли оттенъци в жълтата гама.

Изкуствен изгрев и йонизиране

Уред, имитиращ изгрева или пък йонизатор на въздуха са технологичното подкрепление в полза на доброто настроение.
Учени от Колумбийския университет в Ню Йорк, занимаващи се с лечението на сезонната депресия твърдят, че и двата начина са много резултатни и в същото време напълно безвредни.
Те изследвали влиянието на двата апарата върху самочувствието и установили, че продължителният изкуствен изгрев и интензивното йонизиране на въздуха най-ефективно облекчават симптомите на сезонната депресия. Достатъчно е просто да ги държите постоянно включени в работното си помещение - особено през тъмните часове на деня. Или просто да ги поставите до леглото си и да ги настроите автоматично да се включат в края на нощта.

Товарете мускулите

Започвайте деня с гимнастика или лек крос, завършвайте го в басейна или фитнес залата. Физическото натоварване стимулира отделянето на ендорфини - хормоните на щастието.

Почивайте!

Ходете на кино,театър, пътешествайте. Учените са установили, че през студените месеци се наблюдава свръхактивизиране на мозъчния дял, отговорен за въприемането на информацията и за потискане на зоните, които ръководят действията и вземането на решения. Този дисбаланс нарушава нормалния цикъл "възприятие - дейност". Емоциите "се лутат без изход" и потискат психиката, посочват учените. Това е още една основателна причина за повече освежаващи преживявания.

"Излезте" от черупката си!

"Приятелското общуване е едно от най-ефективните лекарства срещу депресия", твърди известният лондонски терапевт Тайрил Харис. Той предложил на свои пациентки, постепенно да заменят лекарствата с повече общуване. Ролята на "подвижен лексотан" поела обучена доброволка, която редовно посещавала своите тъгуващи подопечни, пиела чай с тях, извеждала ги на кино и концерти. Експериментът продължил година. 72% от участничките в него се почувствали много по-добре в сравнение с контролната група, която си останала на хапчета. Благодарение на общуването повечето пациентки преоткрили отношенията с половинките си, своите близки и приятелите си. "Признанието и уважението застави тези жени да променят мирогледа си, гледната точка за самите себе си, както и да се избавят от депредията", обяснява д-р Харис.

"ДА" на продуктите, които повишават психическия имунитет

Това са хайверът, морското зеле и рибата, стридите,мидите,фъстъците и бадемите. Лесен за приготвяне и в същото време отчичен натурален антидепресат е мед, смесен със смлени орехи в съотношение 1:1. Приемайте по чаена лъжичка от сместа час преди хранене 3 пъти дневно.

По-малко кафе и черен чай

В състава им влизат кофеин и теобромин - вещества, които изострят емоциите(в това число и отрицателните). Те разреждат концентрацията на веществото аденозина, отделяно от нервната система като успокоително.

"Файф о клок" за нервите

В сезона на тъгата пийте повече зелен или билков чай - от кантарион, мента или лайка. Те са с доказан релаксираш нервната система ефект.

Планирайте отсега зимна или пролетна ваканция. Мечтайте къде искате да отидете, търсете повече информация за възможностите и мястото, което искате да посетите. Виртуалното пътешествие е като генерална репетиция за истинското удоволствие. А то е пред вас!
Онлайн издание за красота и стил

10 Хитрини Да Започнем Деня По-Бодри
Стопи Ледовете С Чаша Гореща Напитка
Музика За Релакс - Затвори Очи, Отпусни Се И Релаксирай...
Любими Сериали - Гледай Онлайн
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...