Агресията: Различна при Адам и Ева

----------------------------------------------------------------------
Психология на цветовете - Кажи ми кой е любимият ти цвят, за да ти кажа какъв си...
----------------------------------------------------------------------
Полезни съвети как да я разпознаем и как да се справим с нея

Той често избухва за щяло и нещяло, вие пък също не му остaвате длъжни. Имат ли обяснение домашните разправии и как да се защитим, ако партньорът ни започне да ни тормози?

Кои са по-агресивни - мъжете или жените?

Според специалистите и силният, и слабият пол могат да бъдат еднакво агресивни и да пирлагат психически или физически тормоз. Подобно разделение на мъже или жени - кой е по-избухлив и кой повече не е в състояние да контролира нервите си - не е правилно. Единствената разлика е в това, че дамите прилагат по-често т.нар. "пасивна агресия" - нападение с думи или отмъщение без думи, а мъжете т.нар. "активна агресия", т.е. физическата разправа.

Кои хора са склонни към насилие и как да ги разпознаем?

Има два типа хора, които най-често проявяват агресия. При едните тя е вид защитен механизъм. Когато се чувстват застрашени, те минават в настъпление и атака. При другите агресията е част от природата и поведението им, за което са характерни доминирането и стремежът на всяка цена да се наложат над другия. Тези хора просто не познават друг начин да изразят това, което искат.

Понякога е трудно да разберем веднага кой е агресивен и кой не е. Много от тези хора, без значение дали са мъже или жени, умело се прикриват. Може да мине време, като си мислим, че познаваме добре един човек, а да се окаже, че сме бъркали и той е носел маска. От друга страна е възможно и да се заблудим, възприемайки някой по-експанзивен човек, който "не си трае", за агресивен само защото се държи по-свободно, а това всъщност да не е така.

Наследствена ли е агресията и как да разберем дали партньорът ни не е обременен?

Много е вероятно, ако в едно семейство бащата системно е тормозел майката, след време и синът да развие същия модел на поведение - да се отнася арогантно с жените. Освен от наследствеността агресивността се обуславя от някои личностни особености - праг на възбудимост и толерантност, както и от социалната среда, в която се развива и работи човек.

Първият ориентир, по който можем да разберем дали бъдещият ни партньор е наследствено обременен, е като узнаем повече за детството и семейството му и за взаимоотношенията в него. В някои домове при скандали се разменят само обидни думи, а в други се стига до физическа агресия. Едно такова проучване може да ни предпази от обвързване с неподходящ човек.

Как да се защитим, ако партьорът ни тормози?

Най-важното нещо е да не допускаме да се стига до скандали. За да не провокираме половинката си, е хубаво да разберем какво обича и какво мрази, тъй като всеки човек има определени предпочитания и поведение, което не толерира. Това обаче не означава да търпим и да оставим положението така!

В случай, че веднъж сме преживели домашно насилие, трябва да вземем мерки. Жените в огромен процент от случаите се страхуват и най-вече срамуват от това да признаят, че са жертва на тормоз. Това още повече задълбочава кризата. Както и застъпването на погрешното мнение: "Вярвам, че ще се оправи, той обеща!" Проблемите обаче не се решават с обещания.

Ако сме жертва на системен тормоз, задължително трябва да сложим край на връзката. Решението е трудно най-вече защото жената по този начин трябва да признае пред себе си и пред света, че е сбъркала, но е наложително да поправи грешката си.
------------------------------------------------------------------------------------
Онлайн издание за красота и стил 

Сексуална Съвместимост На Двойките Според Кръвната Група

Как Да Изберем Подходящия Парфюм?

7 Съвета За Успешен Брак

Какво иска той – секс или любов?

Най-добрата система упражнения за отслабване

-------------------------------------------------------------------------------
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...