Тайната На Божоле


---------------------------------------------------------------
Французите го считат за весело и дръзко вино. Яркият му и в някои години рязък вкус се дължи на ускорената ферментация. Ако например виното врезе в бутилките няколко часа по-рано, то може да се окаже прекалено леко и безцветно, обратното - няколкото часа закъснение водят до тежест и тръпчивост. Затова всяка година божолето е с различен аромат и вкус.
Сложният характер на божолето е заради почвите - гранит, шисти, глина и пясъчник, на които вирее сортът му гаме - черно грозде с бял сок. Гроздоберът му се извършва задължително на ръка, единствените други лозя, кодето това се прави, са тези в Шампан. Процесът, известен на винарите като мецерация, при божолето е само 4-5 дни, за да се запази свежият плодов аромат на виното- После то преминава през две ферментации в рамките на месец след реколтата, за да се постигне мекота и стабилност по стандарта "божоле нуво", преди разливането в бутилките.

Видове божоле

Beaujolais AOC - масовото вино с алкохол минимум 9% за незабавна консумация.

Beaujolais-Villages AOC - вино с потенциал за по-висок клас и с малко по-голяма трайност.

Cru Beaujolais - най-високата категория божоле. По-плътно, по-тъмно, то може да се консумира до 2 години след бутилирането.
----------------------------------------------------------------------------------
Онлайн издание за красота и стил  
 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...