Офра Хаза


Гласът й е описван като мецо-сопрано с високи тонални качества, способен с лекота да изпълнява голямо разнообразие от музикални стилове.Ofra Haza (Офра Хаза) е популярна израелска певица и актриса, с йеменско потекло. Родена е в семейство с девет деца, в бедно предградие на Тел Авив. 
 
На 12-годишна възраст Haza се присъединява към местната театрална трупа, където мениджърът Bezalel Aloni веднага забелязва певческите й способности. Той съсредоточава много от пиесите си около нея, а с развитието на кариерата й се превръща в неин мениджър и наставник. На 19 години Haza се превръща в първата израелска поп-дива и е описвана като „източната Madonna”. До края на военната си служба през 1979г. тя вече е достатъчно зряла като певица, и е готова да започне кариерата си. 
 
Своят международен дебют прави на фестивала Евровизия през 1983г., където представя страната си с песента Chai. Завършва втора, на много малка разлика от победителя. В Израел Haza издава много успешни албуми, включително и дебютният й такъв, който излиза когато тя е само на 18 години. 
 
Световната сцена покорява през 1985г. с албума Yemenite Songs. В него тя комбирира традиционното оркестрално звучене със западни денс-бийтове и текстове. Този албум допринася за формирането на нова музикална категория, често наричана днес “световна музика”. 
 
Най-голямо световно признание получава през 1988г. със сингъла Im Nin' Alu, от албума Shaday, който получава награда за най-добър международен албум на годината. През годините, песните му са преиздавани и ремиксирани многократно от различни изпълнители. Въпреки че песента Im Nin' Alu едва се закача в британския Топ 40, тя покорява класациите в Европа и САЩ. В Германия се задържа на върха невероятните девет седмици. 
Текстът на песента е базиран на оригинална староеврейска поема, написана през 17-ти век.

Последвалите сингли Galbi, Daw Da Hiya и Mata Hari също постигат успех, но той не може да се сравни с този на първия й хит. Haza получава одобрението на критиците за последвалите албуми Desert Wind, Kirya и Ofra Haza, както и за колекцията от детски песни Li Yeladim от 1982г. Kirya получава дори номирация за награда Грами.
 
По време на кариерата си Ofra работи съвместно с много известни изпълнители. Между тях са The Sisters of Mercy, с които през 1992г. записва сингъла Temple of Love (Touched by the Hand of Ofra Haza). Взема участие в записа на песента на Paula Abdul - My Love Is for Real, през 1995г. Освен това пее в саундтраците на филмите: Wild Orchid (1990), Queen Margot (1994), The Prince of Egypt (1998) и The Governess (1998). 
 
Сред кавърите на Haza са песните You've Got A Friend на Carole King и James Taylor, Open Your Heart на Madonna и Kashmir на Led Zeppelin. 
 
През 1994г. взема участие в церемонията по връчването на Нобеловите награди, където, заедно с Sinead O'Connor, изпълнява написаната специално за събитието песен Paint Box.

 
Ofra Haza умира на 23 февруари 2000г. Според слухове причината за смъртта е пневмония, усложнена от СПИН. Семейството на певицата отказва да коментира тези твърдения и запазва причината за смъртта в тайна.
И още:

Онлайн издание за красота и стил  
 
Модерна Египетска Музика ( Етно Хаус и Транс )

Рецепта за Хрупкава пилешка салата от Египет  

Дъщерята на фараона ( La Reine soleil) - Гледай онлайн

Котките на Египет (The Cats Of Egypt) - Гледай онлайн

Мумията (The Mummy) 1999

 Книгата на Мъртвите
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...